Общините Шумен и Каспичан получиха награди по време на официална церемония за отбелязването на Деня на българската община. Събитието се проведе късно снощи в резиденция „Бояна“ в София

Община Шумен взе наградата „Общински инвеститор“ в категорията за голяма община от годишните награди на Националното сдружение на общините в Република България, а Община Каспичан бе отличена с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво в рамките на петата процедура за присъждане на авторитетния приз.

Наградата „Общински инвеститор“ за Шумен е в категорията за голяма община и е за инвестицията на „ВИАС“ ЕООД в изграждането на завод за алуминиеви профили и елоксация, както и за строителството на бизнес и СПА хотел в непосредствена близост до зала "Арена Шумен". Общата стойност на двете инвестиции е 42 млн. лв. Заводът се намира на територията на Индустриалния парк в Шумен и се предвижда в него да работят над 200 души. За обслужването на хотела и допълнителните търговски обекти ще бъдат наети над 50 души.

Отличието - почетен плакет и грамота „Общински инвеститор“ - бяха връчени на заместник-кмета по икономическо развитие Росица Антонова и на представителя на фирма „ВИАС“ ЕООД Стоян Тодоров от министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заедно с председателя на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, връчиха призовете за Етикет за иновации и добро управление. Наградата за Община Каспичан бе получена от кмета Милена Недева.

Етикетът – кристален дванадесетостен, върху който са гравирани дванадесетте принципа за добро управление на Съвета на Европа, се присъжда на общини, които успешно ги прилагат. Той се връчва за период от 2 години, като досега са проведени четири процедури.

Главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.

ШУМ.БГ