Първата доставка с 2400 дози от втората COVID ваксина, произведена от "Модерна" (Moderna), пристигна в България в камион с полска регистрация. С тези бройки ще могат да бъдат имунизирани срещу разболяване 1200 души, защото ваксинирането се прави в две дози.

От брифинга на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след посрещането на пратката се разбра, че правилата за реда на поставянето на ваксините срещу COVID-19 няма да бъдат детайлизирани, въпреки сюжета в Сандански, където заради неявили се желаещи бяха ваксинирани общински съветници вместо медици.

Ваксините остават в София

Първата пратка от ваксините на "Модерна" ще бъде поставена на желаещи само в София, защото дозите са малко и няма да бъдат разпределяни в страната, обяви Ангелов. По думите му организацията ще е различна при следващата доставка от продукта на "Модерна" - тя се очаква да бъде на 25 януари.

Досега е заявявано, че ваксините на "Модерна" ще бъдат съхранявани само на едно място - в склад на държавната фирма за ваксини на "БулБио", където има хладилник, поддържащ необходимата температура от -20°С. Веднъж извадена оттам, тя трябва да бъде използвана за до 30 дни, като бъде съхранявана в обикновен хладилник при температура от 2°С до 8°С.


Започва ваксинирането на педагози

По думите на министъра на здравеопазването вероятно до края на месец януари ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 желаещите от системата на здравеопазването (те са в т. нар. първа фаза на приоритетните групи за имунизации), като паралелно (през следващата седмица) даде заявка да започне ваксинирането и на желаещите учители, друг педагогически персонал и хората в домове за възрастни. Те са в т. нар. втора фаза.

Ангелов не посочи колко са желаещите за ваксиниране в системата на здравеопазването и каква част от тях ще бъдат обхванати, преди да се пристъпи към имунизирането на хора, попадащи във втора фаза според правителствения план за ваксиниране.

В контекста на предстоящите напролет парламентарни избори Ангелов заяви, че има готовност да бъдат ваксинирани желаещите участници в секционните избирателни комисии. Засега те не фигурират в плана на правителството като приоритетна група.

"Основната ни цел е ваксинирането на участниците в мобилните секции, тъй като те ще имат основна задача да осъществят гласуването на карантинирани лица и лицата в изолация", заяви министъра на здравеопазването.

Капацитет за ваксиниране

Министърът изчисли, че, когато и личните лекари започнат да ваксинират желаещи, може да бъдат имунизирани по около 45 хил. души дневно. В разсъждението му е заложено, че общопрактикуващите медици в страната са приблизително 4500 души и е възможно те да поставят имунизации на по десет желаещи. Тези изчисления биха били приложими на бъдещ етап, когато в страната има по-големи количества ваксини.

Засега за употреба в Европейския съюз са разрешени две - "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) и на компанията "Модерна". Освен от личните лекари в България е заложено имунизации да се правят и от служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), от обучени служители на МВР и на Министерството на отбраната, както и от мобилни екипи за хората в отдалечени населени места.

Алгоритъмът за ваксиниране според министъра е ясен

Логично е да се очаква, че с разрастването на имунизационната кампания срещу COVID-19 заради по-значителни количества от флакони, ще нараснат предизвикателствата пред здравната система за разпределянето и поставянето им. Първите проблеми бяха в Сандански, където заради неявили се желаещи медици, бяха ваксинирани общински съветници. До сюжета се стига след като управителя на болницата, която е общинска и е отговорна за ваксинирането, се свързва с представител на общината за решаване на проблема.

Министърът на здравеопазването заяви, че редът за имунизиране е достатъчно ясен и сега, като няма намерение да се изготвят по-детайлни инструкции какво да се прави при записали се, но неявили се желаещи да бъдат ваксинирани.

"Алгоритъмът е да се направи списък с хора, има резерви и този списък се праща към РЗИ отпускат достатъчно количества. Не вземаш ваксини, които не можеш да изразходваш. Мисля, че е ясно и логично", смята проф. Костадин Ангелов.

Дневник