Надзорният съвет на "Фейсбук" обяви, че Доналд Тръмп остава без профил, след като бе блокиран в последните си дни като президент на Съединените щати. Безсрочното блокиране обаче е грешка, се казва в решението на борда, цитирано от "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че решението може да е сигнал как ще действа компанията в бъдеще срещу световни лидери, които нарушават правилата.

"Пропорционален отговор", който да е в съзвучие с правилата за други потребители, трябва да се изработи като резултат от прегледа на случая, поискан от съвета. Този преглед трябва да е готов до шест месеца.

Безсрочното блокиране бе обявено след щурма на Капитолия на 6 януари, когато привърженици на президента, насърчени от него, нахлуха в парламента на Съединените щати. Решението на "Туитър", където той имаше 88 млн. последователи, може да го остави извън мрежата безсрочно.

Тогава "Фейсбук" обяви решението за нужно, за да се избегне риск, защити го и изпълнителният директор Марк Зукърбърг с думите, че има голяма опасност от нови инциденти, ако се позволи на Тръмп да "ползва услугите ни", докато е на власт.

Решението на борда, създаден за работа с проблемно съдържание, е обвързващо и то би могло да отвори пътя за връщане на Тръмп във "Фейсбук" след прегледа, който ще изготви компанията.

Ден по-рано Тръмп обяви, че пуска собствена платформа за общуване с привържениците си на сайта си, но послания не могат да достигат от тях до него.

Дневник