22 партии и коалиции се регистрираха в шуменската Районна избирателна комисия за участие в изборите на 11-ти юли. За 6-те депутатски мандата се борят 162 кандидати.
Срокът за регистрация изтече в 17,00 часа вчера, а последните листи бяха обявени на сайта на РИК снощи.

5 партии ще се явят с пълна листа от 12 кандидати, но има и по-скромни с по 1.
Получилата най-много гласове на предишните избори коалиция ГЕРБ-СДС сега са регистрирали 12 имена, като първите трима отново са Красимир Вълчев, Илтер Бейзатов и Димо Георгиев. По-назад в листата са включени и бившите депутати Димитър Александров, Румен Генов и Ралица Тодорова.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов прави промяна спрямо предишните избори. Сега водач в Шумен е икономистът от София Пламен Николов, влязъл в партията след ТВ кастинг. Сценаристът Йордан Свеженов, който стана народен представител от Шумен след вота през април, сега не е в листата.

Явяващата се в по-разширен коалиционен формат сега „БСП за България“ също е с 12 кандидати, водач е народният представител 4 мандата Иван Иванов. Следват Иван Ганчев от Нови пазар и Марин Райков от София.

Движението за права и свободи слага за водач в Шумен лидера си Мустафа Карадайъ. Втори е юристът и дългогодишен депутат Хамид Хамид.

Коалиция „Демократична България“ е с листа от 9 души. Водач е юристът и учредител на „Да, България!“ Николай Христов. Втори е лидерът на ДСБ-Шумен и общински съветник Васил Тодоров.

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ отново залага на водача си от априлските избори – екс омбудсманът на Шумен Иван Капралов.

Коалиция „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ регистрира листа от 12 кандидати. Първото място е дадено на Боряна Георгиева от „Воля“, второто на лидера на ВМРО-Шумен Деан Станчев, а третото на Наталия Стефанова от НФСБ.

„Републиканци за България“ са сменили водача си в Шумен. Първи в листата сега е бизнесменът от Смядово Стоян Шайков, втори е Радко Железов. Първи в Шумен от партията на Васил Божков „Българско лято“ е Йордан Йорданов.

Водач на ПП „Възраждане“ е Николай Костадинов, на Коалиция „Национално обединение на десницата“ е Валерия Кардашевска-Ранчева, на „БНС-Нова демокрация“ е Камен Тасков, на „Движение заедно за промяна“ е  Гена Велковска, на ПП „МИР“ е Цветомир Цонев, на „Атака“ е Петя Кузева, на ПП „Глас народен“ е Борислав Маринов, на ПП „Свобода“ е Дарина Тодорова, на „Партия на зелените“ е Любомир Ангелов, на ПП „Пряка демокрация“ е Валентин Димитров, на ПП „България на труда и разума“ е Валентин Илиев, на „Коалиция ляв съюз за чиста и свята република“ е Илиян Илиев, и на ПП „Бригада“ - Сафидин Имамов.

Предизборната кампания се открива официално в петък.

ШУМ.БГ