Отборът по дебати на ППМГ „Нанчо Попович“ спечели националното състезание „Дебати за климата“ в София, съобщи за ШУМ.БГ капитанът на тима Джоана Дахабре.

Шуменските ученици са победили в надпревара, в която са участвали отбори от близо 30 училища и клубове от цялата страна.

В двата заключителни кръга на предизвикателството отборът на ППМГ „Нанчо Попович“ се изправил срещу отбора на СУ „Ст. Заимов“ - Плевен и спечелил подготвения дебат на тема „ЗА и ПРОТИВ закриването на въглищните топлоелектрически централи“.

След това финалистите са имали половин час да се подготвят за дебата на тема „ЗА и ПРОТИВ ограничаването на жителите в градовете“, където отново шуменският тим е бил безапелационен срещу Първа частна математическа гимназия – София.  

Предизвикателството „Дебати за климата“ се провежда сред учебни заведения на местно и национално ниво в 13 европейски държави, включително България, където то се координира от фондация „ЕкоОбщност“.

Състезанията се провеждат в две категории – на местен език и на английски. Шуменският отбор е победител в направлението с български език.

ШУМ.БГ