Израел позволи днес на здравните власти да поставят под 14-дневна карантина всеки - дори вакнинираните и преболедувалите - които се смятат за изложени на въздействието на особено заразен вариант на коронавируса. Ден по-рано премиерът Нафтали Бенет предупреди за нови огнища на заразата заради делта варианта, както според новите правила на СЗО се нарича мутация на вируса в Индия.

Но делта вариантът вече има собствена версия, който е още по-заразна. Днес Индия обяви, че е регистрирала около 40 такива случая и призова държавите по света да увеличат тестването.

Ето какво е известно дотук за този вариант:

Какво е делта+

Вариантът, наречен Delta Plus в Индия, беше докладван за първи път в бюлетина на Public Health England на 11 юни. Това е версия на на варианта Delta, открит за първи път в Индия, и съдържа мутация на протеина на шиповете на вируса, наречена K417N, която се среща и във варианта Beta, идентифициран за първи път в Южна Африка.

Някои учени се притесняват, че мутацията заедно с други съществуващи характеристики на варианта Delta може да го направи по-лесна за предаване между хората.

"Мутацията K417N е интересна, тъй като присъства във вариант Beta (родословна линия B.1.351), за който се съобщава, че има свойство да заобикаля имунната защита", се казва в изявление на министерството на здравеопазването на Индия. Шахид Джамел, водещ индийски вирусолог, каза, че за K417N е известно, че намалява ефективността на сместа от терапевтични моноклонални антитела.

Къде е открит

Към 16 юни са открити поне 197 случая от 11 държави - Великобритания (36), Канада (1), Индия (8), Япония (15), Непал (3), Полша (9), Португалия (22), Русия (1), Швейцария (18), Турция (1), САЩ (83).

Индия заяви в сряда, че там случаите са регистрирани в щатите Махаращра, Керала и Мадхя Прадеш без "значително увеличение на разпространението". Най-ранният случай в Индия е от проба, взета на 5 април.

Великобритания заяви, че първите 5 случая са секвенирани на 26 април и са от контактни лица, пътували от Непал и Турция или преминали транзитно през тях. Няма съобщения за смъртни случаи сред случаите във Великобритания и Индия.

Какви са притесненията

В Индия и в световен мащаб продължават тестване на ефективността на ваксините срещу тази мутация. "СЗО проследява този вариант като част от варианта Delta, както правим за други варианти с допълнителни мутации, предизвикващи загриженост", се казва в изявлението на Световната здравна организация (СЗО), изпратено до "Ройтерс".

"За момента този вариант, изглежда, не е често срещан, като в момента представлява само малка част от секвенираните случаи на делта... Делта, както и други циркулиращи тревожни варианти остават по-висок риск за общественото здраве, тъй като демонстрират нарастване на заразността", продължава то.

Но индийското министерство на здравеопазването предупреди, че регионите, в които е установено, "може да се наложи да подобрят реакцията си в сферата на общественото здраве, като се съсредоточат върху наблюдението, увеличените тестове, бързото проследяване на контактите и приоритетната ваксинация"

Има опасения, че Delta Plus ще причини поредната вълна от инфекции в Индия, след като наскоро страната излезе от най-големия скок в света в броя на случаите.

"Самата мутация може да не доведе до трета вълна в Индия - това също зависи от поведението, подходящо за COVID, но това може да е една от причините", каза Тарун Батнагар, учен от държавния Индийски съвет за медицински изследвания.

Дневник