Европейската комисия съобщи в сряда, че е изпратила писмо до унгарския премиер Виктор Орбан, с което го информира, че дискриминацията на хора заради сексуалната им ориентация е недопустима.

"Този унгарски закон е срам", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че е възложила на ресорните еврокомисари да пишат на унгарското правителство, преди законопроектът да влезе в сила.

Унгарският парламент гласува миналата седмица закон, ограничаващ информацията за ЛГБТ в училища и забраняващ темите за хомосексуалността и смяната на пола да бъдат обсъждани с непълнолетни.

"Този законопроект ясно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация. Това противоречи на основните ценности на Европейския съюз - човешкото достойнство, равенството и зачитането на правата на човека", заявява Фон дер Лайен.

Тя уверява, че компромис с тези принципи няма да се прави и че ще използва всички правомощия на комисията, за да гарантира на всички европейци.

Във вторник еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова съобщи, че еврокомисията извършва правен анализ на закона, за да прецени противоречията му с европейското законодателство, преди да реши как да действа.

Това стана, след като 14 европейски държави призоваха комисията да действа срещу унгарския закон, включително подавайки съдебен иск срещу Будапеща пред висшия съд на ЕС. В декларация, огласена по време на заседанието на министрите по европейските въпроси в Люксембург във вторник, се казва, че "стигматизирането на ЛГБТ хората представлява ясно нарушение на тяхното основно право на достойнство, гарантирано от Хартата на основните права на ЕС".

Документът, иницииран от Белгия, не беше подкрепен от България. Той е скрепен с подписите на участвалите в съвета министри от Германия, Франция, Испания, Италия, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Ирландия, Дания, Финландия, Швеция, Литва, Латвия и Естония. В сряда към него се присъединиха Австрия, Кипър и Гърция, с което държавите, настояващи за категорични действия срещу унгарския анти-ЛГБТ закон, станаха 17.

Дневник