Гърция замрази няколко меморандума със Северна Македония, след като видя нарушение на Преспанския договор в публикация в "Туитър" на македонския премиер Зоран Заев, пише "Катимерини".

Според вестника Атина замразява ратификация на три меморандума, замислени за юли, и тя ще е през септември или дори по-късно.

Това решение и реакцията на Атина следват думите на Заев в "Туитър" на 21 юни: "Днес от стадиона в Амстердам давам силна подкрепа на македонския футболен отбор." Заев също така благодари на нидерландския си колега Марк Рюте и отбелязва селекцията на страната си с хаштаг #MKD.

За второто нарушение Гърция вече предупреди Северна Македония заради екипите на играчите. В Преспанския договор е заложена употребата на инициалите NMK вместо MKD, отпратка към "Македония" - географската област, от която Гърция работи 30 години да разграничи бившата югославска република.

Първото - изписването на "македонския" футболен отбор - е свързано с разпоредбите в Преспанския договор, които изключват използването на прилагателното "македонски" от държавни институции и техни представители. Единствените правилни версии са "от Северна Македония" или "на Северна Македония".

"Призоваваме за пълното прилагане на Преспанския договор и духа му и призоваваме г-н Заев да се въздържа от спорна реторика, особено по такива чувствителни теми като футбола," цитира "Катимерини" говорителя на правителството Аристотелия Пелони, припомнила и за несъгласието на управляващата "Нова демокрация" с част от споразумението по времето, когато бе в опозиция (то бе сключено по време на управлнието на "Сириза" и Алексис Ципрас).

Преспанският договор бе подписан преди три години след дълги усилия и натиск от ЕС и САЩ. В България той предизвика сравнения с Договора за добросъседство и се чуваха коментари, че много по-добре урежда двустранните въпроси и е много по-конкретен, а спазването му може да бъде измерено много по-лесно.

От другата страна бяха смятащите, че двата документа обслужват много различни функции, тъй като с Преспанския Гърция и Северна Македония трябва да поставят ясни граници помежду си, а това далеч не е целта на Договора за добросъседство.

Дневник