Среща на европейските лидери с руския президент Владимир Путин е възможна, става ясно от проекта на заключения на започващата в четвъртък среща на европейските лидери в Брюксел.

"Съветът ще прегледа всички формати на диалога с Русия, включително на ниво лидери", се казва в ревизирана снощи чернова на заключенията, след като в. "Файненшъл таймс" съобщи по-рано в сряда, че Германия и Франция предлагат по-тесен диалог с Путин, включително подновяване на срещите на върха, които бяха прекратени след анексирането на Крим през 2014 г.

Като се позовава на дипломати вестникът съобщава, че германският канцлер Ангела Меркел, която се оттегля от политиката след изборите през септември, предлага промяна на стратегията на ЕС спрямо Русия и директно обсъждане на спорните въпроси, както и че Германия има подкрепата на Франция.

Според проекта лидерите смятат да поръчат на Европейската комисия да предложи конкретни инициативи за "избирателно ангажиране" с Русия по въпроси, свързани с климата, околната среда, Арктика, граничното сътрудничество, енергетиката, здравеопазването, борбата с тероризма и организираната престъпност, както и по ограничен кръг международни въпроси като ядрената сделка с Иран, Либия и Сирия.

Европейските посланици заседаваха почти до полунощ в сряда, за да подготвят нов вариант на заключения, който да отрази германо-френската инициатива. Общата формулировка обаче показва, че не всички държави са съгласни да седнат на една маса с Путин.

На фона на непрекъснато влошаващите се отношения между Брюксел и Москва, Европейската комисия ще представи на лидерите новия си план за отношенията с Русия. Той, залага на действия за "отблъскване", "ограничаване" и "ангажиране", но не дръзва да коментира среща ЕС-Русия на високо ниво. Европейската дипломация предлага продължаване на отблъскването на опитите за нарушаване на човешките права и международното право от страна на Русия, ограничаване на кибер и хибридните атаки и дезинформацията на Москва и ангажиране чрез обсъждане на въпроси, където изключването на Кремъл е невъзможно.

Летните ваканции и вирусът

Лидерите се събират за втори път физически от началото на годината, след като ваксинацията в Европа напредва бързо и вече над половината от населението е имунизирано с една доза, а повече от една трета са напълно ваксинирани.

Координацията по пандемията, COVID сертификатите и ваксините за по-бедните страни са първа точка в дискусията, която ще започне след среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутереш. Очаква се той да отправи нов апел за споделяне на ваксини и икономическа помощ за възстановяването от кризата.

"Успешната кампания за ваксинация, която е в ход в целия ЕС, заедно със стартирането на цифровия сертификат COVID, ще улеснят свободното движение през летните месеци и след това. Трябва обаче да следим внимателно вариантите и да ограничим по координиран начин тяхното разпространение", се казва в поканата за срещата, изпратена късно в сряда от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до европейските лидери.

Не така оптимистични са очакванията за остатъка на вечерта, когато се предвиждат дискусии за миграцията, както и международни въпроси, включително отношенията с Турция, Африка и Русия.

Миграцията се завръща

"След дълго отсъствие темата за миграцията се врща в дневния ред на Европейския съвет. Някои скорошни събития по миграционните маршрути са тревожни", каза държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

През май Испания трябваше да изпрати армейски части в африканския си анклав Сеута, където десетки хиляди мигранти пристигнаха от Мароко.Над 8000 души преминаха оградите след новината, че Мадрид подновява дело за престъпления срещу човечеството срещу Брахим Гали - лидер на сепаратисткото движение на Западна Сахара.

"Съветът отхвърля всеки опит от трети страни да инструментализират мигрантите с политически цели", заяви Закариаш пред Европейския парламент в сряда.

Агенция Ройтерс съобщи, че Европейската комисия ще предложи отпускането на 3.5 млрд. евро за издръжката на 4 млн. сирийски мигранти в Турция, след като договорените по-рано 6 млрд. вече са на привършване. Подкрепата е част от миграционната сделка на ЕС с Анкара от 2016 г., по която Турция се задължи да приема обратно, стигналите по море до Гърция незаконни мигранти срещу финансиране и други отстъпки. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаря с президента Реджеп Таип Ердоган в понеделник, като темата за бежанците също е била обсъждана.

Беларус, Турция и ...Унгария

На работната вечеря, където обикновено се гледат най-спорните въпроси, лидерите ще обсъдят отношенията с Турция, Русия и Африка. Очаква се да бъде взето решение за налагане на икономически санкции срещу Беларус, след като в понеделник за четвърти път беше увеличен броят на беларуските граждани и фирми, които нямат право да влизат в ЕС и да държат сметки в европейски банки.

Причината за санкциите е отвличането през май на пътнически самолет на "Райънер", за да бъде арестуван намиращият се на борда му беларуски опозиционен активист Роман Потасевич. Те ще включват ограничения за износа на петрол, вноса на калиев карбонат за производството на торове и тютюневите изделия, забрана на някои финансови услуги и разширяване на военното ембарго.

Извън продължаване на финансовата подкрепа за бежанците в Турция, не се предвижда вземането на ключови решения за връзките с Анкара. Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви пред Европейския парламент в сряда, че отношенията са подобрени, след като Турция поднови разговорите с Гърция по спора за търсенето на газ в източната част на Средиземно море, но че въпросите с човешките права, кипърският въпрос и изпълнението на ангажиментите за връщане на незаконните мигранти от Гърция, остават нерешени.

Без да е в официалния дневен ред на срещата новия анти-ЛГБТ закон, приет в Унгария ще бъде обсъждан на вечерята на лидерите, където се очаква акцент да са отношенията с държави, които не са част от ЕС. След като европейските и външните министри на 17 държави заклеймиха закона като дисриминационен, се очаква и техните лидери да сторят същото. България не е подкрепила до момента искането Европейската комисия да предприеме действия да предупреди Унгария, че законодателството нарушава европейското право и ценности.

Европейският парламент окачи знамето на ЛГБТ общността на една от сградите си в Брюксел като знак на несъгласие със закона, приет в Унгария, забраняващ информацията за нехетеросексуални хора в училище

© European parliament (audiovisual service)

Европейският парламент окачи знамето на ЛГБТ общността на една от сградите си в Брюксел като знак на несъгласие със закона, приет в Унгария, забраняващ информацията за нехетеросексуални хора в училище


Европейският парламент ще се присъедини към осъждането на дискриминацията заради сексуална ориентация като постави на входа си знамето на ЛГБТ общността и призове своите представителства в европейските столици да направят същото.

Възстановяване и устойчивост

В петък сутрин европейските лидери ще говорят за възстановяването на икономиката чрез спасителния план за 750 млрд. евро.

Двадесет и четири държави вече предадоха националните си планове за въстановяване и устойчивост за одобрение на Европейската комисия, която даде зелена светлина на 12 от тях. Предстои до месец те да бъдат одобрени от Съвета. Европейската комисия вече емитира облигации за 20 млрд.евро, с които да започне да финансира първите одобрени планове.

България, Малта и Нидерландия са единствените членки, които още не са предали програмите си за реформи, което е задължително условие за отпускането на средства.

В края на срещата е предвиден разговор с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард за възстановянето на еврозоната и довършването на Банковия съюз, на която са поканени и членките, които не използват общата валута.

Позицията на България

Правителството одобри в сряда българската позиция, която на срещата в Брюксел ще бъде отстоявана от президента Румен Радев. В нея се казва, че по COVID кризата България е за "гъвкави решения в зависимост от променящата се епидемична обстановка" и че при координирането на европейските действия "следва да се отчитат националните компетенции и капацитета на националните здравни системи". Посочва се, че сертификатите за COVID-19 "не трябва да се превръщат в предпоставка за ограничаване на права и предоставяне на привилегии".

България ще приветства Механизма за възстановяне и устойчивост, като средство за смекчаване на последствията от пандемията, без да уточнява кога ще представи своите планове за реформи.

В решението не се уточнява каква позиция ще заеме България по отношенията с Русия и Турция, но се казва, че ЕС трябва да обръща еднакво внимание на всички миграционни маршрути

Дневник