Десетки шуменци се качиха тази сутрин на Шуменското плато, за да посрещнат Еньовден. Те се включиха в традиционния фестивал „Зелени слънца“, организиран ежегодно на днешния ден от дирекцията на ПП „Шуменско плато“.

И днес традицията на празника беше спазена. Подготвени бяха билки и цветя, от които беше изплетен Еньовски венец. Всеки си взе китка за здраве.  Хората посрещнаха изгрева на Слънцето точно в 5.32 ч сутринта и извиха Еньовско босо хоро под изплетения венец. От Дирекцията на парка бяха осигурени награди и питки с мед.

24 юни – Еньовден, се отбелязва в народните традиции като празник на слънцето, билките и водата. Според поверието, на този ден лечебните растения имат най-голяма сила, а който посрещне изгрева ще е здрав през цялата година. Берат се 77 билки и половина, като половинката лекува болестта без име.

От пресцентъра на ПП „Шуменско плато“ припомнят, че на територията на природния парк се срещат 255 лечебни растения, 68 от които имат природозащитен статус. От дирекцията на парка напомнят още, че е забранено брането, изкореняването и унищожаването на защитените видове. Събирането на билки трябва да става внимателно, без да се изтръгват корените.

ШУМ.БГ