Ваксината "Бионтех"/"Пфайзер" (BioNTech/Pfizer) е високо ефективна срещу варианта "Делта" на COVID-19, заяви в четвъртък представител на производителя в Израел, цитиран от Ройтерс.


За първи път идентифицирана в Индия, мутацията "Делта"Delta се превръща в доминиращ в световен мащаб вариант на коронавируса, според Световната здравна организация. Европейската здравна агенция предупреди, че до август над 90% от случаите в ЕС ще са "Делта".

"Данните, с които разполагаме, натрупани от изследвания, които провеждаме в лабораторията и включващи данни от онези места, където индийският вариант е заменил британския като преобладаващ, сочат, че нашата ваксина е много ефективна, около 90% , за предотвратяване на коронавирусна инфекция", каза Алон Рапапорт, медицински директор на "Пфайзер" в Израел, пред Army Radio.

Засега твърдението не е потвърдено с допълнителни доказателства от централата на компанията.

Израел, с една от най-напредналите кампании за ваксиниране, използва основно ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер". Според ръководителят на отдела за обществено здраве в Министерството на здравеопазването на Израел Шарън Алрой-Прейс, коментира пред агенцията, че все още няма достатъчно данни да се направи заключение за ефективността на ваксината срещу "Делта".

В Израел са установени около 200 случая на индийския вариант.

Анализ на службата за обществено здраве на Англия, съобщи, че ваксините на "Бионтех"/"Пфайзер" и на "Астра Зенека" осигуряват повече от 90% защита срещу хоспитализация от варианта "Делта".

В Израел повече от половината от населението от 9.3 млн. са получили и двете дози на "Пфайзер", което позволи премахването на повечето икономически ограничения.

Но през последните дни новите случаи се увеличават през последните дни и здравните власти призоваха родителите да ваксинират своите 12-15-годишни деца.

Според здравните власти около 65% от населението на Израел е защитено срещу COVID-19, било чрез ваксинация или чрез възстановяване от болестта, но това не е достатъчно за осигуряване на "колективен имунитет".

Дневник