Видеозаписи на полицай, свалил на земята мъж от ромски произход и натиснал врата му с коляното си в Чехия, предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи. Задържаният умира в линейката, а постъпката на служителя на реда беше сравнена със случилото се с Джордж Флойд в Минеаполис, съобщават световните медии.

Видеото е заснето на 19 юни. То показва как трима полицаи в Теплице - град в северната част на Чешката република, задържат мъж, като го повалят на земята. Докато единият държи краката му, другият притиска врата с коляното си за над 5 минути, а третият се опитва да постави белезници. Във видеото се чуват гласове на няколко странични наблюдатели.

"Задушават го", чува се женски глас.

"Това е тяхната работа", казва друг в защита на полицейската намеса.

"Стойте долу, не ставайте", съветва трети.

Йозеф Микер, активист и лидер на чешката ромска общност, говори пред "Гардиън", след като се върна от мястото на инцидента, където имаше шествие в памет на загиналия.

"Хората ми казаха, че се казва Станислав Томаш и е на 46 години. Той живееше на улицата, но работеше в близкия супермаркет като охрана. Когато видял, че друг мъж блъска превозно средство, Станислав се опитал да се намеси. Полицията помислила, че той е виновният, и го свалила на земята", каза Микер.

"Направихме мемориал, за да може хората да знаят какво се е случило. Това не трябва да остане незабелязано. Много хора са на работа и нямат представа. Ще идваме тук всеки ден, докато разберем истината", добави той.

Кадрите от инцидента накараха много чехи да сравняват смъртта на рома с тази на Джордж Флойд в САЩ.

"Полицейска жестокост, завършваща със смъртта на ромски младеж в Теплице, Чехия. Нека Джордж Флойд от ромите да почива в мир", пише потребител в социалните мрежи.

Флойд беше убит в Минеаполис през май 2020 г., след като полицай Дерек Шовин сложи коляно върху врата в продължение на няколко минути по време на ареста му, въпреки протестите на Флойд, че не може да диша. Кадрите на смъртта му предизвикаха глобални протести срещу расовото неравенство.

Дискриминацията срещу ромите в Европа е документирана от агенциите за правата на човека, но Европейската комисия срещу расизма и нетърпимостта (Ecri) разкритикува властите в Чешката република, че не са събрали изчерпателни данни за неравенството в собствената си страна.

След инцидента говорителят на регионалната полиция Даниел Витек съобщи, че са получили сигнал в събота малко преди 15:00 ч. за двама мъже, които се бият и повреждат коли на улица в Теплице.

"Когато пристигнахме, открихме ранен мъж без риза. Той беше агресивен; одра ни и ни ухапа. Полицията трябваше да използва принудителни мерки, преди да се обади на линейката, където той почина въпреки усилията за реаниматорите. Един от тях каза, че причината за смъртта е най-вероятно поради интоксикация", поясняват от чешката полиция.

Гуендолин Алберт, член на чешкия правителствен съвет по въпросите за ромското малцинство, заяви пред "Гардиън", че ромската общност е възмутена. Тя вижда ясни сравнения със случая на Флойд, като казва: "Официалната полицейска позиция за събитието подчертава употребата на наркотици на мъж, който по-късно почива. Без странични наблюдатели, заснели инцидента, обществеността няма да знае какво всъщност се е случило. "

В понеделник полицията актуализира изявлението си, като заяви, че аутопсията елиминира всякаква връзка на смъртта с полицейската намеса.

Полицията също публикува в Туитър видеоклип, на който се виждат две фигури без риза, които тичат по улицата, крещят и блъскат кола. Видеото е озаглавено "No" Czech Floyd" и получи смесени отговори.

Някои защитиха полицията, но други разкритикуваха намесата. "Звучи като че чешката полиция се опитва да оправдае използването на сила и техники, които за съжаление са довели до ненужна смърт. И от двата видеоклипа е очевидно, че това, от което се нуждае този човек, е помощ", пише потребител.

Въпреки това, мрежата Ergo, която провежда кампании за правата на ромите, заяви:

"Ние сме срещу полицейската жестокост и молим властите да не прикриват истинската причина за смъртта, и да има правилно разследване."

Черна панделка с фразата "Romani Lives Matter" ("Na romských životech záleží") се появи при цветята и свещите, оставени на мястото на индиндента. Тази събота в 14 часа в Теплице ще се проведе протест, според уебсайта на ромски адвокат.

Дир.бг