Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че най-уязвимите към COVID-19, особено възрастните хора, ще трябва да получават ежегодно ваксина, за да бъдат защитени срещу варианти, показва вътрешен документ, видян от "Ройтерс".

Оценката е включена в доклад, който трябва да бъде обсъден в четвъртък на заседание на борда на GAVI, алиансът за ваксини, който работи съвместно със СЗО по разпространението на ваксини за развиващите се страни.

Производителите на ваксини "Модерна" и "Пфайзер" и "Бионтех" са категорични, че бустерни дози ще са необходими за подсилване на имунитета, който с времето намалява.

Документът показва, че СЗО разглежда ежегодните бустери високорискови индивиди и имунизацията на всеки две години за останалото население като свой "индикативен" сценарий. При него организацията смята, че варианти ще продължат да се появяват и ваксините ще бъдат редовно актуализирани, за да отговорят на тези заплахи.

СЗО предвижда, че през 2022 г. в света ще бъдат произведени 12 млрд. дози ваксини срещу COVID-19. Това показва, че агенцията не очаква значително нарастване на производството на ваксини спрямо тази година, когато прогнозите са за 11 млрд. дози.

В анализа се казва, че може да се очакват производствени трудности, проблеми с одобрението на ваксини, както и "преход от някои технологични платформи", които могат да доведат до забавяне на доставките догодина. Той не коментира кои технологии могат да отпаднат, но ЕС, който е резервирал най-големи количества, залага основно на иРНК технологиите и отказа допълнителни покупки на векторните ваксини на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън".

Докладът ще се използва за определяне на ваксинационните стратегии през следващите години. Досега са поставени около 2.5 млрд. ваксини, но разпределението е неравномерно. Докато в най-богатите държави над половината от населението вече е получило поне една доза, в най-бедните страни са ваксинирани по-малко от 1%.

Тази разлика може да се увеличи през следващата година според най-песимистичната прогноза на СЗО, тъй като заради необходимостта от бустерни дози доставките за бедните ще се забавят още повече.

Дневник