Португалия връща ограниченията, след като чуждестранните туристи доведоха до покачване на новите инфекции на COVID-19 месец след отварянето за пътувания. Новите мерки ще бъдат въведени в региона на Лисабон и в туристическия магнит Алгарве Албуфейра, известен плажовете си.

Властите се опитват максимално да ускорят ваксинацията, за да ограничат разпространението на инфекцията.

Повече от половината от случаите в Лисабон са от варианта "Делта", който е силно разпространен във Великобритания. Португалия беше единствената европейска държава, която отвори за британски туристи с отрицателен тест срещу COVID-19.

От 15 ч. в петък до 6 сутринта в понеделник хората трябва да представят отрицателен тест или сертификат за ваксинация, за да влизат и излизат от Лисабон.

Ресторанти, кафенета и магазини за нехранителни стоки в Лисабон и Албуфейра ще работят до 15.30 часа през уикенда, а супермаркетите и хранителните магазини - до 19 ч, съобщава "Ройтерс".

Новите случаи на коронавирус се увеличиха с 1566 в четвъртък, най-големият скок от края на февруари, когато страната с малко над 10 млн. души беше в локдаун. Португалия е регистрирала 869 879 случая и 17 079 починали от началото на пандемията.

30% от населението е напълно ваксинирано.

Дневник