Най-малко 99 души са безследно изчезнали след като сграда в Маями, Флорида се срути частично вчера, съобщава Си Ен Ен. Повърдена е най-малко една жертва на инцидента и 11 ранени.

Други 102 души, чието местонахождение първоначално не е било известно, впоследствие са били открити и "обявени за невредими", а 37 души за били измъкнати от развалините.

Спасителни екипи усилено търсят оцелели, заклещени в развалините на 12-етажната луксозна жилищна сграда в Сърфсайд, северно от Маями, предаде Би Би Си.

Докато семействата отчаяно чакат новини, спасителите работят денонощно и съобщават, че чуват звуци от тропане и други шумове под отломките, но не и гласове.

Какво е причинило срутването на 40-годишната сграда рано в четвъртък сутринта, остава неясно. Тя е била в процес на ремонт на покрива.

Си Ен Ен цитира учен, изследвал сградата, според когото тя е потъвала с по 1 милиметър на година. По думите му това не би могло да причини срутването ѝ, но ако част от нея се е движила спрямо другата, това би довело до пукнатини.

Апартаментите в зданието често са били наемани от чуждестранни гости, дошли да почиват на плажовете край Маями, отбелязва Асошиейтед прес. Сред изчезналите е сестрата на първата дама на Парагвай, предаде агенцията.

Американският президент Джо Байдън одобри обявяването на извънредно положение във Флорида и нареди да бъде предоставена федерална помощ в подкрепа на усилията на щатските и местните власти след рухването на жилищната сграда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.