Журналистът и опозиционен активист Роман Протасевич, който беше задържан след принудителното приземяване на самолет на "Райънер" през май в Минск, е бил преместен под домашен арест.

Това става по-малко от 24 часа, след като ЕС наложи икономически санкции на Беларус и няколко дни, след като ЕС, САЩ, Великобритания и Канада забраниха на още 78 приближени на президента Александър Лукашенко и на 8 фирми да влизат на територията им и замразиха сметките им.

Сега Протасевич е в отдаден под наем апартамент в Минск, каза баща му Дмитрий Протасевич за Би Би Си, но подчерта, че властите все още не дават на семейството никаква информация за сина им.

Приятелката на Протасевич - руската гражданка София Сапега, също е преместена в нает апартамент, където живее сама, каза вторият й баща за Би Би Си.

Потърсени от Ройтерс за потвърждение беларуското вътрешно министерство и Следственият комитет засега не са коментирали тези съобщения.

Руското посолство в Минск потвърди, че Сапега е била преместена и е под домашен арест, предаде ТАСС, цитирана от Ройтерс.

"Трудно ми е да коментирам действията на властите, какви са целите им, може би е в ход политическа игра", каза бащата на Протасевич пред Би Би Си. Той добави, че обвиненията на сина му не са свалени. Роднините не знаят нищо за състоянието на активиста.

Протасевич е обвинен в организиране на масови безредици и може да бъде осъден на до 15 г. затвор.

Руската служба на Би Би Си съобщи още, че преди новината за прехвърлянето на Протасевич и Сапега под домашен арест, в социалната мрежа "Телеграм" се е появила предполагаема тяхна снимка как дават интервю в парк в Минск.

Съветникът на лидера на опозицията Светлана Цихановска Франак Вячорка заяви, че беларуският външен министър Владимир Макей е звънял на европейски външни министри, за да ги информира, че политически затворници ще бъдат прехвърлени под домашен арест.

Според беларуски опозиционери, прехвърлянето на Протасевич и Сапега от задържане под стража под домашен арест може би се прави, за да бъдат смекчени западните санкции срещу Минск.

В четвъртък ЕС наложи забрана за износа на петролни продукти и калиев карбонат, които са основните експортни продукти на Беларус, ограничи значително достъпа й до финансови услуги и забрани на Европейската инвестиционна банка да продължава да финансира проекти в страната.

Дневник