Централната избирателна комисия на Армения официално обяви Никол Пашинян за министър-председател, след като неговата партия "Граждански договор" спечели 53,9 процента от гласовете на парламентарните избори преди седмица, предадоха ДПА и ТАСС, информира БТА.

Обявените окончателни резултати показват, че на второ място се нарежда блокът "Алианс Армения" на бившия президент Роберт Кочарян с 21,9 процента. На трето място с 5,2 процента е "Имам честта" на бившия арменски президент Серж Саркисян и бившия ръководител на Службата за национална сигурност Артур Ванецян.

Кочарян и "Алианс Армения" възнамеряват да оспорят изборните резултати пред Конституционния съд. Председателят на ЦИК Тигран Мукучян настоя опозицията да представи доказателства за предполагаемите нарушения и отбеляза, че за анулиране на изборните резултати не е достатъчно просто да се изброяват нередности.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) определиха изборите като демократични, добре организирани и в съответствие с международното право.

ЦИК заяви, че в новия парламент "Граждански договор" ще има 71 депутати, "Алианс Армения" - 29, а "Имам честта" - 7.

Клуб Z

|