Двадесет и две държави вече издават и приемат европейските сертификати за COVID, които показват здравния статус на пътуващите.

 Европейската комисия съобщи, че 20 държави от ЕС, както и Исландия и Норвегия, вече са свързани в общата система за проверка на сертификатите, която официално ще стартира на 1 юли. Има техническа готовност за включване и на Швейцария в европейската система.

Засега седем европейски държави още не издават европейския документ: Нидерландия, Румъния, Швеция, Кипър, Малта, Унгария и Ирландия.

Според регулацията, с която ще се формализира използването на сертификата, държавите имат шестмесечен преходен период, в който могат да не въвеждат европейския документ, а да използват национален. Предимството на европейския е, че той ще ще приема автоматично и не е необходимо да се ходи на лекар, за да бъде получен. Сертификатът показва дали пътникът е бил ваксиниран, преболедувал е COVID-19, или е тестван с отрицателен резултат 48-72 часа преди пътуването.

Междувременно Германия вече поиска да забрани пътуването по несъществени поводи до Португалия заради избухването на огнища от инфекции от силно заразния вариант "Делта".

Дневник