Американски учени откриха хитър начин децата да се хранят по-здравословно - като се слагат повече зеленчуци в чиниите им, съобщи Сайънс алърт.

При по-големи порции зеленчуци децата изяждат средно с 68 процента повече дневно.

Учените са използвали за четириседмичния експеримент броколи и царевица, като са удвоили количеството в порцията от 60 гр на 120 гр. В изследването са участвали деца на 3 до 5 години.

"Наблюдаваното увеличение е около една трета от порцията . . . - каза нутриционистът Ханим Диктас от Пенсилванския щатски университет. - Тази стратегия може да е полезна на родители, учители и друг персонал, за да насърчат децата да ядат препоръчваното количество зеленчуци".

Количеството на останалите храни в чиниите е останало непроменено.

Изследователите са се опитали да стимулират детския апетит и с масло и сол в някои от експериментите, но това не е довело до значима промяна в изяденото количество зеленчуци.

Големината на порцията трябва да бъде преценявана внимателно, за да не остане много неизядена храна. Важен е и подборът на зеленчуците - те да не са омразни на капризните.

Що се отнася до сравняването на зеленчуците с другите храни в чинията, родителите могат постепенно да приучват малчуганите към нови вкусове, като отначало ги готвят по предпочитан от тях начин и с харесвани подправки.

Дарик