Чешките власти поискаха от Руската федерация обезщетение за щети във връзка с експлозиите през 2014 г. във военни депа в село Врбетице, в които подозират, че са участват руски специални служби.

Както вестник "Млада фронта Днес" съобщи в понеделник, заместник-министърът на външните работи на Чешката република Мартин Смолек връчи на руския посланик в Чехия Александър Змеевски дипломатическа нота с искане за пълно обезщетение за щетите, причинени от експлозията във Врбетице, предаде ТАСС.

Според вестника, чешките власти са изчислили щетите на около 650 милиона крони (приблизително 25,5 милиона евро).

При експлозиите в склада за боеприпаси във Врбетице загинаха двама души. Според чешките медии атентатът срещу склада е бил извършен, за да се предотврати сделка, в която е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че има "основателно съмнение", че в инцидента са били замесени сътрудници на руското военно разузнаване ГРУ и нарече този факт "безпримерен и скандален", цитира го DW. Според полицията във взривяването на склада са участвали руските тайни агенти Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

В резултат Чехия и Русия навлязоха в най-тежката от 1989 г. криза. Прага изгони 18 руски дипломати, заподозрени в шпионаж, Москва отговори с реципрочна мярка като експулсира 20 чешки дипломати.

Дир.бг