Чешкото външно министерство извика руския посланик в Прага, за да му предяви исканията на Чехия за пълни компенсации от страна на Русия на щетите от взривовете в складове с боеприпаси през 2014 г., за които се предполага, че са дело на руски шпиони, предадоха "Асошиейтед прес" и "Франс прес".

Заместник-министърът на външните работи Мартин Смолек връчи на посланик Александър Змеевски дипломатическа нота, "в която се изтъква, че по международното право Руската федерация носи отговорност за причастността си към експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице през 2014 г.". Чешкото правителство заяви на 17 април, че разполага с доказателства, че двама служители на руското военно разузнаване са участвали във взривяването на складовете, при което загинаха двама души. Русия отрича да има нещо общо със случилото се.

На същите двама руски шпиони през 2018 г. задочно бяха повдигнати обвинения от британските власти в опит за убийство с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри.

Разкритията за експлозиите във Върбетице доведоха до сериозна дипломатическа криза между Чехия и Русия, като на десетки дипломати беше наредено да напуснат съответно руските и чешките представителства в двете страни, отбелязва "Асошиейтед прес". Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова сравни исканията на чешките власти за компенсации от Русия с "изнудване", предаде ТАСС. /БТА

Дневник