Растежът на българската икономика през 2021 г. може да достигне 4.5%, което означава шанс в края на годината страната да е компенсирала спада от 4.2% от БВП през 2020 г. Но има две важни условия за реализирането на този вариант, като и двете в момента не изглеждат възможни за подобряване - масово ваксиниране на населението и политическа сигурност.

Това сочи юнската прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие, разпространена днес. В нея подобрението за България спрямо предишната прогноза от септември 2020 г. е с 1.5 процентни пункта. Но съседна Румъния например впечатлява с корекция от 3% на 6% растеж през тази година.

Обяснението за избягването на голям шок в първата година на пандемията в България е относителното запазване на вътрешното потребление - благодарение на ръст на заплатите, антикризисни мерки и правителствени разходи. От години на фискален излишък през 2020 г. се премина към дефицит от 3.4% от БВП, който ще се запази и през 2021 г., посочват от ЕБВР.

Износът спадна миналата година с 11.3%, а инвестициите - с 5.1%, а възстановяването на експорта на стоки става по-бавно отстраните в района. Износът на услуги (обикновено най-голям дял тук има туризмът) бе тежко ударен (спад от 28.6% през 2020 г.) и още не е ясно - основно заради бавното ваксиниране - какво ще успее да възстанови през настоящата година.

Ръстът на потребление и заплати може да подобри резултатите на българската икономика, но политическите трудности по-скоро биха отложили публичните инвестиции и използването на еврофондовете от Плана за възстановяване, посочват от ЕБВР.

Банката предупреждава, че в приблизително половината държави - предимно от бившия съветски блок - в които действа, възстановяването спрямо 2019 г. няма да се случи и тази година. През 2020 г. четири страни - Турция, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, са отчели ръст и тази година ще останат лидери по темп на растеж, а други ще се присъединят към тях през тази година, но има държави, като Черна гора например, която основно заради зависимостта си от туризма ще се възстанови през 2022 г.

Дневник