Много от прекаралите COVID-19 дълго време страдат от различни оплаквания - отпадналост, задух, главоболие. Медиците наричат това състояние постковид синдром. Сега германски учени откриха вероятната причина за него, пише "Дойче веле".

Много от хората, прекарали COVID-19, продължават дълго време да страдат от различни оплаквания. Учените наричат този синдром пост-COVID. Към най-често срещаните оплаквания спадат бързата уморяемост, отпадналост, главоболие, задух. Нерядко те остават в течение на месеци. С други думи, дори оздравелите не са напълно здрави.

COVID-19 често пъти засяга нормалната циркулация на кръвта в организма. Стига се до тромбози, т.е. запушване на кръвоносни съдове. Възможно е също транспортирането на кислород в кръвта да не функционира изрядно. Предполага се, че кръвните телца играят значителна роля при т.нар. пост-COVID синдром.

Кръвните телца при болните се променят

Учени от института "Макс Планк" в Ерланген издигат нова хипотеза в тази връзка. Според тях при болните от COVID-19 се стига до промени в белите и червените кръвни телца, отнасящи се например до тяхната големина и устойчивост. Очевидно физическите характеристики на кръвните телца играят ключова роля в тази връзка. Резултатите от студията са публикувани в специализираното издание Biophysical Journal.

За целта учените от Ерланген са анализирали кръвните телца на болни от COVID-19, както и на хора, прекарали болестта, но и на здрави хора, които не са боледували от COVID-19. 17 от участниците са били в остра фаза на COVID-19, други 14 са били вече оздравели, а 24 души са били клинично здрави. Изследвани са общо 400 млн. кръвни телца.

"При това установихме значими и дълготрайни промени на клетъчните структури - както по време на острата фаза на инфекцията, така и след нея", казва Йохен Гук, изпълняващ длъжността директор на института "Макс Планк" в Ерланген.

Методът, с който е проведено проучването, е разработен от самите учени в Ерланген. Чрез цитометрия в реално време е била измерена деформационната способност на клетките.

Оказало се, че кръвните телца на болните от COVID-19 показват много по-големи отклонения в големината и в способността си за деформация, отколкото тези у здравите хора. Това показва, че клетъчните структури при болните от COVID-19 са увредени. При здравите хора кръвните телца са еластични и могат да преминават и през най-фините кръвоносни съдове.

Ще помогне ли този метод при други пандемии?

Червените кръвни телца (еритроцитите) имат формата на двойно вдлъбнати плоскости. Тъй като те нямат клетъчно ядро, са в състояние да се деформират и да преминават и през капиляри с диаметър колкото половината от собствения им размер. По този начин те проникват и в най-отдалечените ъгълчета на човешкия организъм, снабдявайки ги с кислород. Белите кръвни телца (левкоцитите) са също относително малки и силно подвижни. Те играят централна роля за имунната защита на организма.

Кръвните телца на страдащи от т.нар. пост-COVID синдром обаче са кълбовидни и могат да запушват артерии, което води до тромбози и емболии.

Учените в Ерланген се надяват техният метод за анализ на кръвните телца в бъдеще да се използва с цел поставянето на по-бърза и по-сигурна диагноза. По този начин би могло да се създаде например система за ранно предупреждение при евентуални бъдещи пандемии, дължащи се на непознати до момента вируси.

Дневник