Френското правителство ще наложи задължителна ваксинация за здравните работници, ако до септември с поне една доза от ваксина срещу COVID-19 не са имунизирани най-малко 80 на сто от тях, предаде Франс прес.

"Целта ни е до септември най-малко 80 на сто от специалистите в домовете за възрастни хора и здравните заведения да са получили поне една доза", посочват министрите на здравеопазването Оливие Веран и на автономията Брижит Бургиньон в писмо до директорите на болници и домове за възрастни хора с дата 28 юни.

"Ако това не стане, ще създадем възможност за задължителна ваксинация за здравните служители", добавят те, като посочват по-специално домовете за възрастни хора и звена за дългосрочни грижи, където "само 55 на сто от специалистите са получили поне по една доза". "Това е недостатъчно и не е нормална ситуация, предвид уязвимостта на обитателите (на тези заведения) в контекста на заплахите, свързани с появата и разпространението на притеснителни варианти", подчертават двамата министри.

Френското правителство уточнява за пръв път целта си за колективна защита при медицинските служители, след няколко предупреждения.

Тази сутрин по радио "Франс енфо" Веран отново заплаши, че през септември ще направи ваксинацията задължителна за здравните служители, ако "работата по убеждаването им" през лятото не е била достатъчна.

"Не мога да поема риска да има вълни от COVID-19 в домовете за стари хора, да бъда принуден да затварям домовете за възрастни хора, да бъда принуден да казвам на десетки и стотици хиляди възрастни хора, че вече не могат да виждат семействата си и не могат да излизат навън, да броя болните и жертвите в домовете за възрастни хора, заради страх, който не сме успели да преборим", подчерта министърът.

Той напомни, че съществуват прецеденти за задължителна ваксинация срещу хепатит В, за да се работи в болницата, както и за ваксинация срещу жълта треска, за да се посети Гвиана. /БТА

Дарик