Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който забранява публично да бъдат отъждествявани целите, решенията и действията на Съветския съюз и на нацистка Германия през Втората световна война, а също и да се отрича решаващата роля на съветския народ в победата над фашизма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Текстът е достъпен на руския портал за правна информация.

Авторите изтъкват, че е недопустимо да бъдат приравнявани действията на "защитниците на Родината, дали живота си в борбата за нейната свобода и независимост, действията на войниците освободители с насочените към унищожаване на народите действия на войниците окупатори, признати за виновни в престъпления с присъда на Нюрнбергския трибунал".

Санкции за нарушителите на този закон още не са определени.

Руският президент подписа и закон, който забранява да се показват публично като "екстремистки материали" изображения на лицата на нацистки военни престъпници, защото това "оскърбява многоетническия народ и паметта за жертвите от Великата отечествена война". Забранява се и разпространението на изказвания на лидери на организации, признати за престъпни от трибунала в Нюрнберг. Изключение правят случаите, в които се формира негативно отношение към идеологията на нацизма и няма признаци той да бъде пропагандиран или оправдаван.

Законът е по искане на Путин

Самият Путин нееднократно е заявявал, че Русия все по-често се сблъсква с опити да се пренапише историята и дори да се сложи знак за морално и друго равенство между СССР и нацистите и да се преразгледа ролята на Червената армия в победата над фашизма.

Президентът впрочем отправи в началото на годината препоръка да се изготви законопроектът и постави срок той да бъде внесен до юли. Тогава употребената от него дума "отъждествяване" бе посрещната с въпроси какво точно има предвид, но текстът сочи, че тя обхваща работата и мотивацията на двете ръководства - съветското и нацисткото.

През лятото се навършват 80 години от нахлуването на нацистка Германия в СССР по-малко от две години след като Адолф Хитлер и Йосиф Сталин си разделят с тайни протоколи и карти независима Полша и зони на влияние в Източна Европа.

Мнозина историци смятат, че Пактът за ненападение от август 1939 г. е изиграл ключова роля за развързване ръцете на Хитлер да започне Втората световна война на 1 септември същата година с атака срещу Полша. Миналата година Путин публикува обширна статия, в която отправи обвинения към Запада, че всъщност именно той е виновен за войната, защото позволил сливането - и на практика анексирането - на Австрия през март 1938 г. и особено Мюнхенското споразумение от септември същата година, довело до анексирането на части от Чехословакия.

Дневник