Според повтарящи се информации на заседанието в събота на Националния съвет на "Гражданска платформа" (ГП) настоящият председател на партията Борис Будка ще се оттегли от поста. "Ако се стигне до това в събота - а вероятно ще е така - отстъпването пред Доналд Туск не е доказателство за слабост на Борис Будка, а по-скоро за неговата сила", каза вчера сутринта пред новинарския портал Onet.pl депутатката от ГП Изабела Лешчина.

Следобед Onet.pl съобщи, че Рафал Тшасковски, кмет на Варшава и заместник-председател на ГП, "е изпратил сигнал до Туск и неговите привърженици", че в случай на оставка на Будка ще се кандидатира на изборите за шеф на Платформата.

Днес предстои среща между Будка, Тшасковски и Туск. Снощи Тшасковски каза пред телевизия Те Фау Ен 24, че това ще бъде важен разговор. "Както Доналд Туск, така и аз сме сериозни политици. Трябва да изработим споразумение. Туск е огромна сила на ГП. Аз също мога да предложа своя визия. Борих се за това ГП да бъде силна", каза той.

По думите му Борис Будка е готов с оставката, което "променя всичко в ГП". Тшасковски декларира, че е бил лоялен към председателя, но ако той поиска да се оттегли, "аз съм готов да поема отговорността за ГП". "Радвам се на завръщането на Туск. Той може само да подсили Платформата", заяви куртоазно Тшасковски и после призна, че наистина е казвал, по време на предизборната кампания за президентските избори през 2020 г., че Туск го няма в полската политика. "Защото го нямаше. Но

щом се връща, трябва да се споразумеем, да създадем синергия,

какви програми имами, какви идеи имаме за Платформата", заяви заместник-председателят на ГП.

"Тшасковски е политически локомотив, той е огромен коз на ГП, който винаги играе за победа. Пред партията стои въпросът доколко е насочена към бъдещето и способна да се заеме с предизвикателствата и доколко желае да възхвалява миналото", каза завчера Славомир Нитрас, депутат в Сейма и член на Националния съвет на ГП.

По информация на "Газета виборча" в ГП има група дейци, които смятат, че при евентуална оставка на председателя Доналд Туск трябва да има конкуренция, а Рафал Тшасковски трябва да се включи в надпреварата за поста лидер на ГП.

От известно време Тшасковски влага усилия в дейности, които по думите му трябва да вдъхнат нов живот в "Гражданската платформа". Преди няколко дни той обяви, че ще създава асоциация на общините, чийто генерален секретар ще бъде кметът на Познан Яцек Яшковяк. Декларира също, че предстои регистрацията на профсъюза "Нова солидарност", изграждан от кмета на Бялисток Тадеуш Трусколаски. Организира също движението "Единна Полша", което трябва да привлече в политиката нови хора, които досега не са се интересували от нея. А през август организира в град Олщин кампуса "Полша на бъдещето" който да приобщи към политиката младите хора.

Ръководенето на партия е задача за пълен работен ден. Не е ясно как Рафал Тшасковски си представя да съчетае това с работата си като кмет на Варшава. /БТА

Михал Войтчук, Газета виборча/Дневник