Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас призова България да "изпрати посланието", че държавите могат да градят бъдещето на европейските Балкани "заедно, а не една срещу друга".

Този коментар за българското вето за преговорите на Северна Македония и ЕС бе направен на първия състоял се в Охрид форум Prespa Dialogue, събрал лидери от Западните Балкани, с участието на съседни страни и представител на Държавния департамент.

Ципрас, по чието време Северна Македония подписа с Гърция историческо споразумение за промяна на името си, същевременно настоя да продължи работата по прилагане на споразумението. "Единственият път да продължим напред е да продължим да градим доверие помежду си," каза той.

Според него е време Северна Македония да премине към смяна на имената на институциите и в учебниците.

По време на форума премиерът Зоран Заев се ангажира с това Скопие да започне скоро да издава нови паспорти с конституционното име на страната - собственият му ще бъде получен в понеделник.

Гърция стриктно държи на спазването на Преспанския договор, в който обаче са записани ясни условия за разграничаване на Северна Македония от гръцкото културно-историческо наследство. В България имаше критики за общите формулировки в Договора за добросъседство спрямо Преспанския, но други посочват, че целта му е напълно противоположна от гръцкия случай.

Заев също така обяви за грешка изписването на фразата "македонският отбор" в публикация в "Туитър" за европейското първенство по футбол миналата седмица. В резултат Гърция даде сигнал, че вероятно ще отложи ратификацията на важни меморандуми със Северна Македония.

Дневник