Ярослав Качински бе преизбран за лидер на управляващата от 2015 г. в Полша партия "Право и справедливост" на провелия се днес конгрес на консервативната националистическа формация, предаде ТАСС. Това стана в деня, когато бившият полски премиер Доналд Туск оглави отново основната опозиционна сила - либералната партия "Гражданска платформа" (ГП). Туск се оттегли временно от полската политика, докато бе председател на Европейския съвет между 2014 и 2019 г., но по това време критикуваше консервативното правителство в родината си, което влезе в конфликт с Брюксел заради редица свои политики.

"За последен път заставам начело на "Право и справедливост", каза Качински на пресконференция. Той подчерта, че партията му е изправена пред много предизвикателства. По думите му в партията има много проблеми, заради които нейният рейтинг пада. Според него формацията трябва да се раздели с хората, които й вредят, да заложи на подкрепата за селските райони и да се продължи програмата за икономическо развитие на страната и социалната подкрепа за населението.

72-годишният Качински без прекъсване е начело на партията от януари 2003 г. Сега той е най-влиятелният политик в Полша. Освен лидер на управляващата партия Качински е и вицепремиер, отговарящ за въпросите на националната сигурност, отбелязва ТАСС.

По-рано днес Доналд Туск беше избран за нов лидер на най-силната опозиционна партия в - "Гражданска платформа", предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че за мнозина в либералната партия, чийто съосновател е Туск, залогът е в бъдещето на Полша в Европейския съюз.

Парламентарните избори, насрочени за 2023 г. ще определят дали управляващата формация, водена от Качински, ще продължи споровете си с Брюксел по въпроси, вариращи от съдебната реформа, която според ЕС подкопава независимостта на съдиите, до правата на ЛГБТ общността.

Съперничеството между Туск и Качински е и дълбоко лично и олицетворява разделението между проевропейския и социален либерализъм и консервативните социални ценности на имащата ляв уклон икономическа политика на "Право и справедливост", които до голяма степен определят политическия пейзаж в Полша, отбелязва Ройтерс.

Дневник