Самолет С-130 на филипинските военновъздушни сили с най-малко 85 войници на борда се разби днес в района на архипелага Сулу, в южната част на Филипините, след като пропусна пистата за кацане, съобщи началникът на генералния щаб генерал Сирилито Собеджана, цитиран от световните агенции и БТА.

Най-малко 40 войници са спасени от горящия самолет, разбил се в населено място близо до град Патикул, в провинция Сулу. Генерал Собеджана засега не можа да съобщи какъв е бил точният брой на намиращите се на борда на самолета войници, както и дали сред тях има жертви.

"Правим всичко по силите си за спасяване на пътниците", каза той.

"Самолетът е превозвал войници от южния град Кагаян де Оро", допълни генералът.

Правителствените сили се борят с екстремистите от групировката "Абу Саяф" в населената преобладаващо с мюсюлмани провинция Сулу от десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това е голямо нещастие", каза Собеджана и допълни: "Самолетът е пропуснал пистата и се е опитвал да набере височина, но не е успял и се е разбил".

Спасените войници са откарани в болница, а военнослужещи, изпратени на мястото на катастрофата, се опитват на спасят останалите.

Клуб Z