Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск каза днес на пресконференция, че ще напусне поста си на председател на Европейската народна партия (ЕНП), след като вчера обяви, че се връща в полската политика като лидер на опозиционната "Гражданска платформа", предаде ДПА.

Туск ръководи ЕНП, обединението на дясно-центристките европейски партии, от 2019 г. Днес той съобщи, че разговорите кой да го наследи на този пост ще започнат наесен. Разбира се, формално погледнато, мога да бъде лидер на "Гражданска платформа" и на ЕНП, посочи той.

"Но както казах, възнамерявам да се ангажирам на 100 процента, не на 90 или на 80, с полските проблеми, затова вече информирах моите партньори, премиерите и президентите на страните от ЕНП. . . че реших да се върна в полската политика", обясни той.

Туск каза, че през есента ще има конгрес на ЕНП, на който той ще каже, че мандатът му е към своя край и спешно ще започне консултации за предаване на поста си в Европа, съобщи ТАСС.

Вчера на конгреса на "Гражданска платформа" Туск бе единодушно избран за изпълняващ длъжността председател на партията. Преди това досегашният лидер Борис Будка се оттегли от поста, за да проправи пътя за завръщането на Туск. За да стане лидер на партията, Туск трябва да бъде утвърден от партийните членове чрез избори. Датата за това още не е определена, отбелязват полски медии./Дир.бг