Първото шествие в подкрепа на правата на ЛГБТ общността в Грузия, насрочено за днес, е отменено, след като протестиращи в столицата Тбилиси изгориха знамена с цветовете на дъгата и нападнаха журналисти.

Протестиращите също така щурмуваха офиса на кампания за правата на ЛГБТ общността, съобщава се за вандалски прояви в помещенията и унищожено оборудване.

Журналисти, събрали се за отразяване на събитието, според регионални медии и публикации в социалните мрежи са замеряни с камъни и бутилки заради "пропаганда на ЛГБТ идеи".

Организацията е клонът в Тбилиси на Human Righs House Foundation, неправителствена организация, действаща в Източна Европа, Кавказ и Балканите.

Впоследствие тя обяви, че прайдът, предвиден за довечера, се отменя. Нападнати са и помещенията на друг съорганизатор, Shame Movement.

Днешното събиране на тълпа пред офисите на партньорите е част от цялостна кампания с атаки от крайнодесни групи срещу прайда и поддръжниците на правата на ЛГБТ, съобщи в "Туитър" организацията майка.

"Шокирани сме от провала на грузинските власти в това да предотвратят масовото насилие, извършено срещу журналисти и други защитници на човешките права, както и срещу организации на гражданското общество," продължава изявлението.

Държави като Великобритания също реагираха на грузинските събития.

Призивът към грузинците да въпрепятстват прайда дойде от партиаршията в страната.

В социалните мрежи, редом със сцени на насалие срещу представители на медиите, се разпространяваха и снимки, на които духовници тормозят журналист по улиците.

Дневник