"Репортери без граници" за пръв път включиха министър-председател на страна от Европейския съюз в годишния си световен списък с "врагове на свободата на медиите". Виктор Орбан е поставен от базираната в Париж организация в компанията на лидери като Ким Чен Ун, саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и Башар Асад.

"Откакто дойде на власт през 2010 г., Орбан и неговата партия "Фидес" постепенно поставиха под контрол унгарския медиен пейзаж", се казва в съобщението на RSF. "Обществените електронни медии и официалната агенция MTI са централизирани в държавния медиен холдинг MTVA. От лятото на 2017 регионалната преса е тотално претажавана от приближени на Орбан предприемачи. От есента на 2018 г. почти 500 медийни компании, близки на правителството, бяха събрани в холдингова група, за да координират централно репортажите си", допълва организацията.

"Враговете на медийната свобода" е списък с 37 държавни и правителствени ръководители, олицетворяващи бруталните репресии срещу журналисти и издатели.

В него са още бразилският президент Жаир Болсонаро, турският му колега Реджеп Тейип Ердоган, китайският лидер Си Цзинпин, беларуският Александър Лукашенко и Кари Лам, премиерката на Хонконг, за която това е премиера в групата.

"Нови имена са добавени от всички райони на света. Методите им на потисничество са различни, но служат на една и съща цел - да предотвратят на всяка цена критичните репортажи", обяснява управляващият директор на RSF Кристиян Мир.

Дневник