За втори път през последния месец представител на Европейския парламент дойде в Шумен, за да подкрепи предизборната кампания на коалиция БСП за България и кандидатите на левицата. След евродепутата Цветелина Пенкова, днес на работно посещение в града пристигна председателят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

Заедно с водача на шуменската червена листа Иван Иванов той проведе редица срещи и посети много фирми и предприятия. 

Навсякъде нагласите са за промяна – и в Европейския парламент, и в България, която обиколих за един месец, и в Шумен, където разговарях с много хора – така председателят на българските социалисти в ЕП определи днешната политическа ситуация.

 

Никой в Брюксел не се съмнява кой е политическият лидер от санкциите „Магнитски“

 

„По отношение на Европейския парламент няма никакво съмнение, че нагласите са за промяна в България. Дори традиционните партньори на Борисов и на ГЕРБ в рамките на ЕНП вече са оттеглили своето доверие и своята подкрепа от досегашните управляващи“, заяви Петър Витанов пред журналисти в Шумен. Той коментира, че оттеглянето на доверието към Борисов е започнало още миналата есен, при приемането на резолюцията за нарушаването на върховенството на закона у нас. А безпрецедентните санкции на САЩ по закона „Магнитски“ са недвусмислено отношение към управлението на ГЕРБ и мнението към Борисов вече е абсолютно еднозначно дори в собствената му партия ЕНП, подчерта Витанов.

„Досега ЕНП държаха на ГЕРБ като на всяка сестринска партия, защото им дава необходимото мнозинство в ЕП. Но въпреки това те започнаха да се отказват от ГЕРБ като надежден европейски партньор по една проста причини - дори за ЕНП партията на Борисов започва да тежи като воденичен камък. Авторитетът на ГЕРБ в Брюксел е сринат, и то основателно, защото никой не оспорва оценките на американската администрация за санкциите „Магнитски“. В ЕНП вече не бранят Борисов, дори Германия е доста по–резервирана през последните две седмици. И като говорим за санкциите Магнитски, за никого в Брюксел няма съмнение кой е онзи политически лидер, когото са се опитвали да корумпират олигарсите. Очевидно е този, който разполага като октопод с националния бюджет, с европейските средства, с медийната свобода в България и с части от съдебната система. Така че мнението към Борисов вече е абсолютно еднозначно дори в рамките на собствената му партия“, коментира лидерът на българските социалисти в ЕП

 

Първата задача е да се създадат условия за възстановяване на икономиката

 

Навсякъде в България очакванията също са за промяна, показват многобройните срещи на Петър Витанов. „Затова нашата цел е да убедим хората, че левицата е онази системна, предвидима политическа формация, която има капацитета, кадрите, опита, генетическото закодиране как да излезем от днешната тежка ситуация“, заяви Витанов.

Неговите обиколки обаче са го сблъскали и с един огромен проблем – обезлюдяването в Северна България. „В Северна България, включително и в Шумен, виждаме масово обезлюдяване. На места има дори базови проблеми. Преди два дни бях във Враца и там се говореше за най-елементарен достъп до здравни услуги, докато в същото време в Европейския парламент течеше доклад за изкуствения интелект! Това сякаш са два паралелни свята, а ние сме страна членка на ЕС!“, коментира с огорчение Петър Витанов. И подчерта: Нашата голяма цел е дебатът в България и дебатът ЕП да стане един и същ!

„Аз съм баща на две деца и знам какво е необходимо на един родител, за да стои в родния си край – детски градини, училища, здравни услуги, но най-вече е необходим поминък. А за да има поминък, трябват базови основи. Борисов се бие в гърдите, че 12 години строил магистрали. Нищо подобно! След 12 години управление на ГЕРБ, няма магистрала в Северна България и хората тук са ощетени“, посочи Витанов. Именно от липсата на инфраструктура са се оплакали бизнесмените, с които той е разговарял в Шумен.

„Сигурен съм, че БСП за България ще получи заслужено доверие и ще участва в следващото управление. Затова първата задача на левицата е да се създадат условия за възстановяване на българската икономика. Ние трябва да убедим избирателите, че повече няма да има рекет над бизнеса, няма да има увеличения на данъци, че ще провеждаме честна и почтена политика както към работниците, така и към индустриалците“, заяви Петър Витанов

Европейският съюз сякаш още не е дошъл в Шумен, макар че в тази кампания БСП доведе двама евродепутати в града, коментира третият в листата на БСП за България адв. Мартин Райков. Той посочи, че докато в Южна България има много реализирани европроекти в социалната сфера, в Шумен липсват такива големи проекти. „В Шумен няма нормална градска среда, и затова е виновно изцяло управлението на общината. А много обекти могат да се финансират с европейски средства“, заяви Райков.

Огромни надежди – така водачът на листата Иван Иванов определи очакванията на шуменци за развитието на страната. „Заедно с Петър Витанов обиколихме почти всички шуменски предприятия, където доскоро не ни пускаха, но сега ни посрещат и изразяват огромни надежди за промени“, каза Иванов. Той посочи, че Шумен е най-големият индустриален център в Северна България, а хората нямат дори хубави пътища, за да стигнат до работното си място. „При следващото управление в Шумен трябва да бъде фокусиран един сериозен държавен ресурс за изграждането на необходимата инфраструктура. Не е нормално в такъв град да се движим по тротоари от времето на Тодор Живков. БСП за България ще бъде проводника за това бъдещо финансиране на важни инфраструктурни проекти в Шумен“, обеща водачът на червената листа.

Пресцентър БСП за България
Купуването и продаването на гласове е престъпление