Шуменската Симфониета ще представи този четвъртък, 8 юли, концерт, посветен на Астор Пиацола. Мястото и часът са традиционните - зала „Проф. Венета Вичева“, 19,05 ч., съобщиха от Симфониетата.

Пиацола е талант, който едва ли се нуждае от представяне за днешната аудитория. Наречен в родната си Аржентина „El Gran Ástor“ (Великият Астор), заради своя талант като изпълнител на бандонеон и стотиците си композиции в създадения от него стил tango nuevo, той има световно признание и свое определено място във втората половина на музикалния ХХ век.

Солист на концерта в четвъртък е Стоян Караиванов, единственият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Той е носител на поредица награди от национални и международни конкурси и по акордеон и баян. В концерта под диригентството на Калина Василева ще бъдат изпълнени творби от Пациола, Понсе, Гардел и др.

От есента на 2020 г. младият музикант Стоян Караиванов започва образованието си по бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ - Каляри, Италия. През същата година учи и дирижиране при именития български диригент Найден Тодоров в Нов български университет. Специализирал е жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика “Жак Морне” при проф. Жак Морне във Франция. Участвал е в майсторски класове при едни от най-видните и доказани преподаватели по баян и акорден като проф. Фридрих Липс , проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич.

Изнасял е концерти със симфонични и камерни оркестри в България, участвал е в редица международни фестивали в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър, както и в едно от най-ярките събития в програмата на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019” - “Медея”, където композиторът Асен Аврамов пише специално за него музика за баян.

През юни 2021 г. с огромен успех прави дебюта си със Софийската филхармония в зала „България“ под диригентската палка на Константин Илиевски, следват участия със Симфоничните оркестри на Шумен и Пазарджик, както и на Летния музикален фестивал за класическа музика в Балчик.

ШУМ.БГ