Най-малко 14 ракети удариха иракска авиобаза с войници от Съединените щати и други международни сили. Почти по същото време в Сирия кюрдските партньори на САЩ обявиха, че е извършена атака с дрон в район с американско присъствие.

В базата "Айн ал Асад" в Западен Ирак двама души са леко ранени. Засега никой не е поел отговорност за атаката, но тя е част от серия нападения на милиции, част от които са свързани с Иран. Това става по-малко от 24 часа след предходната атака срещу "Айн ал Асад" и след като дрон откри огън по летището в Ербил, северен Ирак, в района на друга американска база (също атака с прецедент).

За подобно нападение в Сирия също бе съобщено преди няколко дни. Атаката е в източната част на страната в района на петролното находище "Ал Омар", където за последно бе открит огън по американски сили на 28 юни.

Събитията от края на миналия и началото на този месец следват вторите въздушни удари на САЩ (откакто Джо Байдън стана президент през януари) срещу обекти в Ирак и Сирия на свързани с Иран, но и формално внедрени в иракските сили за сигурност, милиции. Аргументът на Вашингтон бе, че защитава американските войници и райони, където те действат, в които обаче и милициите имат собствени позиции.

Багдад осъди изненадващо остро една от атаките, извършени от САЩ. Същевременно "Ройтерс" цитира представители на иракската армия и свои източници във въоръжените сили на страната с думите, че ритъмът на нападенията срещу американски бази с ракети и дронове в последно време е бепрецедентен.

Дневник