Вилнюс обвини Минск, че властите докарват мигранти с полети и обяви, че ще изгради бариера на границата в опит да спре увеличилия се натиск от Беларус.

Вчера президентът Александър Лукашенко в прав текст призна, че страната му разбира, че стотици мигранти влизат всеки ден в Литва и това е отговор на новите европейски санкции срещу страната му. Страната излезе от споразумение за реадмисия с ЕС миналата седмица.

Днес литовският премиер Ингрида Шимоните обяви, че поне при един мигрант, влязъл в страната, има доказателства, че може да е станал част от схемата с агенции за пътуване и директни полети между Минск и Багдад, с която се привличат "туристи" до Минск. Според нея подобни полети може да е имало и от Истанбул.

Литовски представител е изпратил тези документи до "Ройтерс" и те сочат, че базирани в Минск агенции са изпратили до беларуското външно министерство заявки за визи за трима иракски граждани.

Заради тази ситуация, при която иракчани и други от Близкия изток (но и беларуски граждани) биват изпращани в Литва, засега основно по земя, Литва работи за посещение на външния министър Габриелиюс Ландсбергис в Багдад другата седмица, където да бъде обсъдена миграцията.

Обсъжда се и вариантът за граничен контрол със съседните държави от ЕС, за да спре потокът на мигрантите, които може да пътуват оттам до западноевропейски държави.

Дневник