Дни след официалното изтегляне на голяма част от американските сили талибаните продължиха с офанзивата в гранични райони на Афганистан, забързала се след началото на процеса през май.

Успехите на талибаните продължават и днес те за кратко владяха провинциална столица, докато афганистанските сили говорят за "тактически отстъпвания" и уверяват, че са готови за справяне с талибаните по време на изтеглянето, одобрено от администрацията на президента Джо Байдън.

Докато движението контролира между една трета и 40% от афганистанските територии обаче, притесненията остават за милиони жители, особено жени и момичета, останали изключени от обществото и от достъп до образование и работа, докато талибаните бяха на власт.

За пръв път провинциална столица

След сраженията в северния Бадахшан, на границата с Таджикистан, днес информацията бе основно от Кала-е-Нау, столицата на провинция Бадгис.

След първоначалната информация, че бойците напълно контролират Кала-е-Нау, местните власти опровергаха, а по-късно заявиха, че с помощта на специални сили са си върнали част от правителствените сгради, но не и без много жертви и от двете страни.

Пожелал да запази анонимност служител на министерството на отбраната обяснява за "Ройтерс", че централите на полицията и разузнаването са били за кратко в ръцете на талибаните и в това време градът е "рухнал" - потвърждение, че за кратко е контролиран от талибаните, което се появява и в арабски издания.

Военновъздушните сили на Афганистан междувременно започнаха удари срещу бойците. В изявление министърът на отбраната Бисмиллах Бохамади признава, че войната навлиза в "труден" етап.

В някои близкоизточни медии се отбелязва, че станалото днес е нов етап за конфликта в Афганистан, докато тече изтеглянето на американските сили и партньорите им, дни след като САЩ напуснаха най-голямата си база в страната. Талибаните се въздържаха известно време от подобни атаки срещу регионални столици, откакто подписаха споразумението за изтегляне със САЩ през февруари миналата година, но днес това се промени.

По границите

Междувременно съседен Таджикистан, след като прие над 1000 военни от Афганистан за ден тази седмица, обяви днес, че е допуснал над 1000 цивилни бежанци о афганистанската провинция Бадахшан, повечето - жени, деца и възрастни хора. Същевременно още няколкостотин войници са пресекли границата с Таджикистан, но са откарани със самолети в Афганистан вчера сутринта.

Освен че влезе в диалог с ООН за обезпечаването на нуждите им, централноазиатската държава се обърна и към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - воден от Русия блок, в който членува и който може да помогне в ситуацията на границата. Обяснението на Хасан Султонов, представителя на Таджикистан в ОДКС, е, че страната трудно ще се справи сама предвид трудния, планински терен по границата. Руският външен министър министър Сергей Лавров отговори, че Москва разглежда различни възможности, включително как да използва базата си на същата граница.

Съседен Иран вчера бе домакин на среща между правителството и талибаните на високо ниво, а външният министър Мохамад Джавад Зариф обяви, че САЩ са се "провалили" в Афганистан. Като символично доказателство за този "провал" бе събирането на делегации от двете страни в момент, когато преговорите - с които се ангажираха миналата година - са в застой.

Дневник