Мемориалният център Сребреница-Поточари днес отбелязва 26-ата годишнина от геноцида на бошняците през юли 1995 г. от сръбските сили.

Както Бета съобщи, на честването няма да има представители на сръбските власти, но е обявено присъствието на делегация от правителството на Република Сръбска. В Поточари, наред с други, ще бъдат президентът на Черна гора Мило Джуканович и вицепремиерът на Черна гора Дритан Абазович.

Тленните останки на още 19 идентифицирани жертви в Сребреница ще бъдат погребани днес в Поточари.

Досега Мемориалният център Сребреница-Поточари е погребал 6 652 жертви на бошняшкия геноцид в Сребреница, а други 237 жертви са погребани на други места, според желанието на техните семейства. Сред тях са 435 непълнолетни. Още хиляда изчезнали жители на Сребреница все още се издирват.

След влизането си в защитената зона на ООН през юли 1995 г. сръбските сили, водени от командващия армията на Република Сръбска Ратко Младич, са убили около 8 000 души, предимно мъже и момчета.

За геноцид, престъпления срещу човечеството и други престъпления, извършени в Сребреница през юли 1995 г., Хагският трибунал и съдилищата в БиХ, Сърбия и Хърватия досега са осъдили 47 души на повече от 700 години затвор.

Младич беше осъден на доживотен затвор от Международния наказателен съд в Хага, както и бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич. Трима други висши офицери от армията на Република Сръбска излежават доживотни присъди за геноцида в Сребреница.

Днес.бг