Прозападната партия на президентката Мая Санду печели произведените вчера предсрочни парламентарни избори в Молдова, показват почти пълните резултати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че ходът на Санду да свика изборите се е оказал печеливш. Прозападната президентка, която е за евроатлантическа интеграция на бившата съветска република, е на път да си осигури контрол върху парламента, затвърждавайки своята власт, изправена пред проруските си опоненти.

При преброени 94 процента от подадените бюлетини Партията на действието и солидарността води с близо 48 на сто. Това на практика означава, че партията на 49-годишната Санду ще има абсолютно мнозинство в парламента, а това ще й позволи да прокара своята политика на борба с корупцията и сближаване с Европейския съюз.

Проруският Изборен блок на комунистите и социалистите остава втори с 31 процента. Коалицията е водена от бившия президент Игор Додон.

Миналата година проруски настроеният Додон, на 46 години, загуби поста, след като бе победен именно от Санду.

В новия парламент вероятно ще влезе още една политическа сила - останалата на трето място с 6 процента партия "Шор" на популиста Илан Шор.

Избраната през ноември президентка разпусна през април 101-членния парламент, където имаше само 15 депутати. Социалистите на Додон разполагаха с 37 места, а заедно със съюзници - и с мнозинство от 54 мандата./Дир.бг