Съветът на ЕС удължи до 31 януари 2022 г. санкциите срещу руската икономика, свързани с изпълнението на Минските споразумения за Украйна.

Става дума за мерки, насочени срещу специфични сектори. Те ограничават достъпа до капиталовите пазари на ЕС за някои руски банки и дружества и забраняват осигуряването на финансова помощ и посредничество към руските финансови институции. Санкциите включват забрана за вноса, износа или транзита на всички свързани с отбраната изделия и на стоки с двойна употреба или за крайни руски военни потребители. Ограниченията допълнително ограничават достъпа на Русия до технологии от областта на енергетиката като добива и проучването на нефтени находища.

Днешното решение е свързано с оценката на Европейския съвет за неизпълнение на Минските споразумения и с призива Русия да поеме изцяло своята отговорност в това отношение. Икономическите санкции бяха въведени за първи път на 31 юли 2014 г. и разширени два месеца по-късно. През март 2015 г. Европейският съвет реши ограниченията да се запазят до изпълнение на споразуменията.

Отделно са въведени санкции на ЕС за незаконното присъединяване на Крим и град Севастопол към Русия, както и за умишленото дестабилизиране на Украйна. Това включва дипломатически мерки, запор на имущество и забрана за пътуване.

Клуб Z