Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в понеделник готовност за диалог с опозиционните сили, предаде ТАСС. Но за тази цел постави 4 условия:

"Ние стартираме диалог при наличието на четири условия: първо - премахване на санкциите срещу Венецуела, второ - признаване от политическите сили на правителствените органи и техните правомощия, трето - всеобщ отказ от насилието, четвърто - включване на всички сили в диалога", съобщи в туитър държавният глава на комунистическата страна.

По-рано той поиска и да се върнат на властта държавните активи в чужбина, които са под контрола на опозицията.

През май лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо предложи да започне преговори между политическите сили на страната с участието на международната общност, за да се намери изход от кризата.
Арестуваха съюзник на Гуайдо. Обвиняван е в тероризъм

Във Венецуела е задържан опозиционерът Фреди Гевара. Той е обвинен в тероризъм, държавна измяна, връзка с екстремистки групировки и други престъпления, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гевара е близък съюзник на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, признат от САЩ и други държави за законен президент на Венецуела. Гуайдо каза, че въоръжени мъже са го заплашили вчера с арест, когато той излязъл от апартамента си, опитвайки се да помогне на Гевара.

Според представител на офиса на Гуайдо Гевара е отведен в каракаския затвор "Еликоиде" на венецуелското разузнаване.

През ноември 2017 г. Гевара, който тогава бе заместник-председател на парламента, потърси закрила в посолството на Чили в Каракас, след като съдът му отне имунитета заради обвинения в подстрекаване към насилие. Той бе един от водачите на протестите срещу президента Мадуро, отбелязва ТАСС.

Миналата година през есента Гевара напусна чилийското посолство, след като бе помилван от Мадуро.

Вчера репортери пристигнаха пред жилището на Гуайдо в източната част на Каракас минути след като съпругата му Фабиана Росалес написа в Туитър, че служители на силите за сигурност са влезли в сградата, в която се намира апартаментът им, в опит да арестуват Гуайдо.

Негови съседи се събрали обаче в знак на протест около два бели автомобила без надписи, в които седели мъже с бронирани жилетки и автомати, някои с черни скиорски маски, разказа пред Ройтерс очевидец. Други били с шапки, на които била изписано съкращението на полицейска част към дирекцията за разузнаване.

Чули се викове "Диктатура", съседите тропали с тенджери и тигани. След малко колите напуснали подземния гараж на жилищния комплекс, а след няколко минути оттам с кола се появил и Гуайдо. Той казал на журналистите, че не е ясно от кои сили за сигурност били мъжете, които по думите му го пресрещнали и заплашили, насочвайки срещу него оръжие.

Клуб Z