Собственикът на популярната мрежа TikTok, компанията "Байт данс", се е отказал от намеренията да излиза на борсата засега след предупреждение от регулаторите в Китай за рискове, свързани със сигурността на данните.

Това съобщават "Уолстрийт джърнъл" и сп. "Форчън" в момент, когато Пекин работи усилено за обуздаването на технологичните гиганти, оценявани на стотици милиарди долари и превърнали се в силни фактори във възхода на азиатската държава. Първите стъпки бяха през ноември, когато бяха въведени нови правила за сигурността на компаниите, излизащи на борсата в чужбина. Бе спрян и дебютът на гиганта "Алибаба".

Според американския вестник на "Байт данс" е препоръчано по време на среща с представители на регулаторите първо да отстрани проблеми, свързани с данните, преди да мисли за първично публично предлагане, макар да не е официално поискана отсрочка (и тя да е решение на компанията). Източници на вестника говорят за излизане на борсата, планирано първоначално за Ню Йорк или Хонконг и включващо целия бизнес или някои от дъщерните компании.
Именно в Ню Йорк бе и дебютът на "Диди" - китайски еквивалент на "Юбер" - последван от мерки срещу компанията и разследване на сигурността на данните, макар "Блумбърг" да писа, че компанията е била помолена да изчака. Дни по-късно Китай предложи и въвеждане на прегледи за киберсигурност на всички компании, които предприемат такава стъпка.

От информацията на американските медии обаче следва, че срещите на "Байт данс" са били още през март, а плановете за отлагане може да не са непосредствено свързани със съдбата на "Диди". Тогава е взето решението за промяна на плановете и "безсрочно" изместване на излизането на борсата. Сред поводите за възражение на Пекин тогава е била и липсата на финансов директор в компанията.

Платформите на "Байт данс" се ползват от 1.9 млрд. души към началото на годината. Същевременно стотици милони от тях не са в Китай, където добилото световна известност приложение "Тик Ток" е блокирано.

За променените планове на "Байт данс" се съобщава година след като се разрази спорът между Съединените щати и компанията, собственик на "Тик Ток", в последните месеци от управлението на президента Доналд Тръмп.

Дневник