Унгарското правителство отправи в понеделник необвързващо предложение към акционерите в оператора на летището в Будапеща държавата да изкупи обратно дяловете им. Новината съобщи AviAlliance GmbH - най-големият акционер, цитиран от "Ройтерс".

Агенцията припомня, че по-рано тази година правителството на Виктор Орбан е изявило интерес към придобиване на мажоритарен дял в основното международно летище на Унгария, защото приватизирането му било против "стратегическите интереси" на страната. Орбан е казвал, че иска обектът да се върне в унгарски ръце, но досега собствениците му не проявявали интерес да го продадат.

В холдинга, управляващ летището, 55.44% принадлежат на AviAlliance (бившата Hochtief AirPort GmbH) притежавана от Инвестиционния борд на пенсионната система на обществените служители на Канада (PSP Investments). По 21% контролират сингапурската GIC Special Investments и канадската банка Caisse de dépôt et placement du Québec.

От правителството не коментират нищо, а от AviAlliance обясняват, че в интерес на останалите акционери са длъжни да разгледат потенциални оферти. "Не сме инициатор на това предложение, ние сме дългосрочен инвеститор и дълбоко се надяваме да ни бъде дадена възможност да продължим да инвестираме в това летище", се казва в съобщението, цитирано от "Ройтерс".

Откакто дойде на власт през 2010 г., правителството разшири държавното присъствие в няколко сектора, а летището бе приватизирано преди това - през 2005 г. Благодарение на бума в евтините самолетни превози средно голямата аерогара бележи бърз растеж.

Дневник