Великобритания ще работи с талибаните, ако те влязат в правителството на Афганистан, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс във вторник в интервю пред "Дейли телеграф", цитирано от "Ройтерс".

"Каквото и да е текущото правителство, стига то да се придържа към определени международни норми, правителството на Обединеното кралство ще работи с него", каза Уолъс. Той обаче предупреди, че Великобритания ще преразгледа всички връзки, "ако те се държат по начин, който е сериозно срещу човешките права".

"Това, което (талибаните) отчаяно искат, е международно признание. Те се нуждаят да отключат финансирането и подкрепата за изграждането на държавата, а това не се постига с маска на терорист на лицето", заяви министърът и допълни: "Трябва да си партньор за мир, иначе рискуваш изолация. Изолацията ги доведе до там, където последно бяха".

Уолъс призова талибаните и афганистанския президент Ашраф Гани да работят заедно, за да постигнат стабилност в страната след десетилетия на конфликт.

Тази седмица високопоставени афганистански представители заминават за Доха за разговори с талибаните, които твърдят, че контролират 85 процента от територията на Афганистан. /БТА

Дневник