Редакторът на детската книга "Приказна страна за всеки", която се противопоставя на десните хомофоби, напуска родната си Унгария заради продължаващите заплахи, които получава, предаде ДПА. Литературният изследовател и преводач Болдижар Над каза във вторник пред информационния портал 24.hu, че е взел решението си по-рано.

Кампанията срещу неговата книга, както и законът за недопускане на информация за хомосексуалността до младите хора, влязъл в сила предишната седмица, са засилили убеждението му, че в Унгария няма бъдеще за него и спътника му в живота.

В "Приказна страна за всеки" най-популярните приказки са разказани по нов начин от различни автори, като героите в тях произхождат от малцинствата. Сред тях има деца, живеещи в крайна бедност, деца с увреждания, жертви на домашно насилие, хомосексуални и транссексуални. Авторите целят по-голямо приемане на хората в неравностойно положение.

Миналата година крайнодесен депутат разкъса книгата пред телевизионните камери.

Министър-председателят Виктор Орбан, който е десен националист, тогава изрази подкрепата си за радикалното политическо действие и призова "Оставете децата ни на мира!" Оттогава зависимите от правителството унгарски медии приравняват хомосексуалността с педофилия.

Законът за информацията, който вече е в сила, изглежда също прави такъв паралел. Забранено е по-специално да се издават книги и други информационни продукти за хора под 18 години, които "обрисуват" или "разпространяват" хомосексуалност, транссексуалност или промяна на пола. /БТА

Дневник