Най-малко 72 са жертвите, а над 1200 - задържаните при размириците, които от дни разтърсват Южна Африка, след като бившият президент Джейкъб Зума влезе в затвора. Тази сутрин временно затвори и най-голямата рафинерия в страната в крайбрежния град Дърбан от съображения за сигурност.

Според властите по-голямата част от починалите са стъпкани при разграбването на магазини, има и други, загинали в експлозии, предизвикани за разбиване на банкомати или при стрелба. Само до понеделник са разграбени над 200 търговски центъра.

Зума бе президент от 2009 до 2018 г., когато подаде оставка часове преди вот на недоверие. Към него имаше обвинения в корупция, рекет и злоупотреба със служебно положение, включително заради близостта му с индийските магнати от семейство Гупта.

Той получи присъда от 15 месеца за неуважение към съда, след като още през 2019 г. спря да се появява на изслушвания в комисия, разследваща предполагаемото му участие в корупционни схеми.

Протестиращите искат освобождаването на Зума, когото смятат за герой. В момента Южна Африка минава през тежка криза, при безработица от 32% при активното население и над 46 на сто при младите. Сегашният президент Сирил Рамапоса е обвиняван, че не се справя със системните проблеми на страната, а и само е усложнил ситуацията със закъснелите мерки срещу коронавируса.

В петък привърженици на Зума блокираха пътища ден след като той влезе в затвора, за да изтърпи присъдата. Ескалацията обхвана редица южноафрикански градове. Полицията арестува стотици участници в безредиците и използва гумени куршуми, но не успява да овладее ситуацията. На помощ на служителите на реда се включиха 2500 военни.

Кадри от Дърбан, разпространявани от Би Би Си, показват как минувачи хващат бебе, което майка му е принудена да хвърли от втория етаж на запалена сграда, за да го спаси.

Една от провинциите, обхванати от безредици - Куа Зулу-Натал, на източното крайбрежие на Южна Африка - е и родната на Зума, където 79-годишният бивш държавен глава се предаде на полицията. Поне 4 провинции са обхванати.

Дневник