Шереметиевският профсъюз на пилотите и кабинния екипаж изпрати писмо на премиера Михаил Мишустин с молба да се допуснат в Русия чуждестранни ваксини. Проблемът според тях е, че тъй като ваксините на Русия още не са одобрени от Световната здравна организация (СЗО), се налага пилотите и кабинните екипажи непрекъснато да си правят PCR тестове, за да работят, въпреки че са ваксинирани, а това затруднява работата им.

Това пише в. "Ведомости", а се потвърждава от профсъюза. Правителството твърди, че не е получавало такова писмо. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обаче днес заяви по друг повод, че в Русия няма разработени в чужбина ваксини против коронавирус, тъй като страната разполага с достатъчно собствени. Същевременно в здравното министерство са получени няколко заявления за регистрации на чужди ваксини, които, по думите на здравния министър Михаил Мурашко от миналата седмица, се разглеждат в момента.

В Русия междувременно се регистрират над 700 смъртни случая, свързани с COVID-19, за десети пореден ден. Рекорд по смъртност сред заразените се отбелязва за трети, като за последните 24 часа е достигнал 791 души. Повечето починали са в Москва и Санкт Петербург. Над 25 хил. са новозаразените и този ръст е резултат от съчетанието между разпространението на варианта Делта и ниския дял на ваксинирани.

Общият брой жертви достига 146 хил. или 270 хил. души, в зависимост кой ги преброява. Първите данни са на федералния оперативен щаб за борба с коронавируса (които възприема и СЗО), а вторите - на статистическата служба Росстат, по чиито данни от април жертвите са над 270 хил.

Дневник