Съдът на Европейския съюз постанови, че дисциплинирането на съдиите в Полша е в разрез със законодателството на блока, след като поиска работата на създадена за целта комисия да спре незабавно.

Това стана по-малко от ден след като Конституционният съд във Варшава реши, че обявена от европейския съд мярка - замразяване на работата на комисията заради съмнения, че политизира полското правораздаване - нарушава полското законодателство и следователно няма правна сила.

В Дисциплинарната камара не се предоставят "всички нужни гаранции за безпристрастност и независимост", се казва в решението на съда. Преди всичко тя "не е защитена от пряко или непряко влияние на полския парламент или изпълнителна власт".

От години правителството във Варшава отхвърля като политически мотивирани критиките и действията на Европейската комисия за съдебната реформа в Полша. Настоящият състав на комисията обаче е вторият притеснен от стъпките, възприемани в Брюксел като посегателство срещу съда, от средата на миналото десетилетие насам.

Отдалечаване от ЕС

С днешното решение Съдът на ЕС казва, че мярка, приложена върху полския съд, противоречи на европейското право, след като вече замрази действието ѝ миналата година. Вчера обаче полският конституционен съд обяви, че постановленията на висшата европейска съдебна институция нарушават полското право и няма да бъдат спазвани.

Съдебното решение със сигурност ще доведе до засилване на напрежението между Брюксел и Варшава, която отложи произнасяне на конституционния си съд дали европейското законодателство е над полското за 3 януари.

"Ройтерс" цитира представител на ЕС, който, макар и запазил анонимност, вече използва употребявания от експерти и критици на властта в Полша израз за откъсване на най-голямата източноевропейска икономика в блока от нормите му. Според неназования представител напрежението не означава, че Варшава ще последва Лондон с излизане от ЕС, но е сигнал, че върви към фактически "правен Полекзит на съдебната власт" и се отдалечава от блока.

В края на март Еврокомисията обяви, че съди Полша заради независимостта на съдиите.

Полската опозиция говори в прав текст за риск от напускане на блока, макар новоизбраният лидер на партия "Гражданска платформа" Доналд Туск да смята, че с усилията на поляците това ще се превърне само в излизане на управляващата "Право и справедливост" и лидера ѝ Ярослав Качински от блока.