Руският президент Владимир Путин е наредил на правителството да помогне на Беларус да се справи със западните санкции, наложени от Запада заради атаките срещу политическите опоненти.

Това съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков пред медиите. по думите му "подкрепата за Беларус пред такива опустошителни санкции е на дневен ред и правителството получи инструкции и работи по въпроса".

Беларус очаква сериозни загуби заради икономическите санкции, наложени от Европейския съюз (и няколко балкански държави) и други западни държави седмици след като пътнически самолет от Атина за Вилнюс бе отклонен към Минск, за да бъде задържан активистът и журналист Роман Протасевич.

В тази ситуация страната се обърна към Русия за помощ.

Четвърта среща на Путин и Лукашенко

Новината дойде ден след поредна (четвърта от началото на годината) среща на Путин с беларуския му колега Александър Лукашенко, този път в Санкт Петербург. Разговорите им по официална информация са продължили 5 ч. и 20 мин.

Малко след това пресслужбата на Лукашенко обясни, че на правителствата на двете страни е дадена задача да се изготви план за противодействие на санкциите.

Сред постигнатите договорености е да се запази цената на руския газ за съседни държави (т.е. и за Беларус) на нивото от 2021 г. заедно с кредитна поддръжка за Москва след промяна в облагането на износа на руски петрол, от която Минск губи.

Също така Беларус официално получи втория трансфер от руски кредит в размер на 1.5 млрд. долара и този път сумата бе 500 млн. Кредитът е резултат от предишната среща на лидерите.

Дневник