"Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) доброволно изтегля пет слънцезащитни продукта "Нутроджена" (Neutrogena) и спрейовете "Авино" (Aveeno), след като в някои проби е открит канцерогенен химикал, предаде Ройтерс, информира БТА.

Компанията с централа в Ню Джърси призова потребителите да спрат да използват продуктите и да ги изхвърлят, след като вътрешни тестове са установили ниски нива на бензен в някои от пробите.

Компанията също така уведомява дистрибуторите и търговците на дребно да спрат продажбите, като организира връщането им "като предпазна мярка".

Бензенът е класифициран като субстанция, която евентуално може да причини рак в зависимост от нивата и степента на излагане.

От "Джонсън енд Джонсън" подчертават, че бензенът не е съставка в слънцезащитните продукти на компанията и разследва причината за замърсяването.

Всекидневното излагане на безнзена, съдържащ се в тези аерозолни слънцезащитни продукти в установените нива, не се очаква да доведе до тежки последдици за здравето, посочва компанията.

Изтегляните продукти са "Нутроджина бийч дифенс" (Neutrogena Beach Defense), "Нутроджина кул драй спорт" (Neutrogena Cool Dry Sport), "Нутроджина инвизибъл дейли дифенс" (Neutrogena Invisible Daily Defense), "Нутроджина ултра шийр" (Neutrogena Ultra Sheer) и "Авино протект + рифреш" (Aveeno Protect + Refresh).

Изтеглянето е пореден удар за компанията, която е изправена пред евентуални загуби на съдебни дела за милиарди и споразумения за обезщетения заради проблеми с нейни продукти като бебешка пудра, импланти вагинални мрежи и опиоидни болкоуспокояващи.

Концернът се сблъска със затруднения и с ваксината си срещу COVID-19.

Клуб Z